Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Iglesia_de_San_Antonio_Abad_(Sevilla) Rubén_José_Suñé Iglesia_de_la_Asunción_(Castrillo_de_Duero) Gazpromavia Municipio_Ostia_Antica Giro_de_Italia_1990 Inauguración_presidencial_de_Bill_Clinton_de_1997 Municipio_de_Caney_Fork Ursus_Veritas Municipio_de_Shawneehaw_(condado_de_Watauga,_Carolina_del_Norte) Municipio_de_Stockholm Unión_Nacional_Ataque Gaieta_Buïgas Gaius_Sallustius_Crispus UFC_86 Resolución_149_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Trichostema SAH German_Alejo_Pezzella Télévision_de_Radio-Canada Trienio_bolchevista Uroobovella_lyriformis Uvaria_axillaris Garcia_Camba Resistance:_Fall_of_Man Triscenia República_de_Karacháyevo-Cherkesia Rima_Melati Glaresis_methneri Universidad_de_Jujuy Robert_H._Schuller Un_papa_genial Tussilago_fragrans Municipio_de_Prosperity_(Dakota_del_Norte) Musculus_biceps_brachii Retrato_de_la_infanta_Isabel_Clara_Eugenia Fútbol_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Melbourne_1956 Ginés_de_Sepulveda Municipio_de_South_Detroit_(condado_de_Brown,_Dakota_del_Sur) Muralla_de_Santander Für_Danzig Iluminación_en_fotografía Tsurugaoka_Hachiman-gū Sabiceeae Trirhabda_gurneyi Gasville_Oiseme Resolución_147_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Fumaria_reuteri Garantia_(hostelería) Glyndon_(Minnesota) Indian_Lake_(Nueva_York) Informática_de_Gestión Reserva_Biologica_Indio_Maíz Robert_Allen_Zimmerman U._S._C.

html map