Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Adriano_Tomasi Xavier_Veilhan Compania_Rafael_Amargo Adenoma_hepático Agc_bologna Agustín_López_Munguía_Canales Cocina_bulgara Chiripá_(guaraní) Consejo_de_ancianos Volcán_Lonquimay Violeta_de_cristal Volcán_(álbum_de_José_José) Chronicles_Vol_1 Aetobatus_narinari Al-Ahly_(Wad_Medani) Villeneuve_sur_Fere Villars_sur-Glâne Zangia_coerulea A_36_Halcón Cionandra Club_Deportivo_Ciudad_de_Vicar Constitución_de_Francfort_de_1849 Ada_elizabeth_jones Who's_Your_Daddy Consejo_legislativo_del_estado_zulia Controlador_biologico Zoologico_Santacruz Ailen Vuelta_a_Andalucia_2003 Academia_de_castell_dos_rius Wario_Ware_(saga) Chingolo_de_cuello_blanco Cientologia Vilafranca_del_Penedès_Villafranca_del_Panades Vor XELA_AM Chimarrao Contadoras_de_dinero Conflicto_Perú-Ecuador Chateau_de_Rayne-Vigneau Viñetas_desde_el_Atlántico Vicácaro Cláusula_Mariposa Colmillo_Blanco Alda_Lazo_Rios Abdul_Karim Conservacion_de_las_aves Citrus_×_rumphii Ciudad_Libre_de_Dantzig Zollikoferia_elquiensis Adamant Agencia_Suiza_para_Desarrollo_y_Cooperacion Zeb_Colter Conon_(desambiguacion) Clintonia_bergiana

html map