Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Belmonte_de_San_José_(Teruel) Campeonato_Nacional_de_Clubes_de_las_Islas_Salomón Campillo_(Murcia) Bombardier_Challenger_604 Bandera_de_tailandia Balangero Capturas Basket_Club_Gries_Oberhoffen Batalla_de_adua Central_Parade Camino_Agricola Barbatain Cescau_(Pirineos_Atlanticos) Caso_pesquerías_anglo_noruegas Cassia_sumatrana Batalla_de_Wizna Bonneville_et_Saint_Avit-de-Fumadieres Balon_Prisionero Brewster_(Washington) Canton_de_Écueille Barilla_Spa Basille Chalons_du_Maine Cantora Carlos_Nahuel_Benítez Bretigny-sur-Orge Bob_Anderson Boudes Cardillo_bravio Casa_del_Almirante_(Cadiz) Callejón_(desambiguación) Cetiosáurido Brunei_DPMM_F._C. Benito_juárez Bo_Derek Cadherina Bilbao_Basket_Berri Banco_de_Datos_de_Biodiversidad_de_la_C._Valenciana Cantón_de_Perpiñán-3 Buque_de_asalto_anfibio Año_1387 Binyang Callistola_omalleyi Chaetocnema_jelineki Basico_Galáctico Braxilia_minor Basket_Case CV_870 Butler_Bulldogs Calle_Mármoles Bellefond Camisicas_de_la_Virgen Cardenal_Caro_(estación) Beddomeia_gibba Billete_de_USD_5

html map