Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Teofilo_Iwanowsky Siegmund_von_hausegger Tapinopentas The_Best_of_the_Pogues Struthof-Natzweiler Tizoc:_Amor_indio Stéphane_M'Bia Temple_blocks Temisto_(satélite) Selección_de_baloncesto_de_Bielorrusia Sugarmill_Woods_(Florida) Touch_&_Go_Records The_Jesus_and_Mary_Chain Sueño_del_Juicio_final Tenkasu Saint-Leger-Vauban Síntesis_de_proteínas Sinfonía_n_2_(Chaikovski) Shilling Sergio_Larraín_García-Moreno Tanngnjostr Textos_brāhmaṇa Sistema_gremial Sujeto_histórico Sierra_Alta_(Yauco) Tango_Latino Santísimo_Salvador Septillones Taabs-Coob Seleccion_nacional_de_futbol_de_Kirguistán Tikbalang Sinfonía_n.º_9_(Shostakóvich) T-90 Stromboli_terra_di_Dio Scoundrel_Days_(Deluxe_Edition) Scott_Paulin Sofya_Ochigava The_Bootleg_Series_Vol_1-3 Toño_González_Linares Schedonorus_inermis Salva_de_color Stichoneuron Santos_Luzardo Toledo_(provincia_Espana) Santa_Eulàlia_de_Roncana Tor_(navegacion_anonima) Torino_FC The_Big_Bran_Hypothesis Shape Semion_Konstantínovich_Timoshenko San_Miguel_(canton) Saint_Felix_(Allier) Samim_Winiger Stowa São_Tome_de_Abação

html map