Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Teesdalia_irregularis Teobaldo_Power Sweet's_Hortus_britannicus San_Zenone_al_Po Sudamericana_de_Vapores Salmista Slatko Summerdale_(Alabama) Toremo Sebastián_(Florida) Shomyō Teorema_de_la_mediana Tohono_O'odham Salvador_Sinaí Tongo Tione_di_Trento Theobroma_subincanum Torre_de_Ecthelion Saint-Germain-en-Laye The_Union:_Sharing_of_a_Single_Destiny-_Trap Tom-tom Security_administrator_tool_for_analyzing_networks Teo_Gutiérrez Torre_de_Drackwen Steampunk Stenothemus_benesi Sinfonía_n_º_15_(Mozart) Semillavana Sumerias Toès_i_Entrevalls Timpano_(desambiguacion) Sericornis_frontalis Teko_Modise Spanien Snorre_Ruch Serenata_n_10_(Mozart) Sujetos_del_Derecho_internacional Tomas_Centeno Tomas_Galásek Springer_spaniel_inglés Santa_Cruz_(Sonora,_Mexico) Selección_de_hockey_sobre_cesped_de_Pakistan Sello_de_Florida Sainte_Gemmes_le-Robert Sida_(revista) Schizomida Torres_de_Monserrate_(Orihuela) Scolodrys_lyrata Santiago_Cuautlalpan Tramacastilla Sajonia Salsola_strobilifera Scolytinae The_Koopinator Saint_André_de-Cubzac

html map