Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Abanderados_en_los_juegos_olimpicos_de_verano_2008 Clasificacion_de_CONMEBOL_para_la_Copa_Mundial_de_Fútbol_de_1990 Valentina_Visconti Air_Bashkortostan Conejito_de_los_muros Conspiración_independentista_en_Andalucia_(1641) Aca_estamos_(demostrando_que_no_pudieron) Colangiocarcinoma Agencia_Japonesa_de_Exploración_Aeroespacial Abadia_en_el_robledal Villanos_en_la_casa Clem_Burke Yoly_Domínguez Alberti_norte Aeropuerto_internacional_de_chandigarh Accion_de_alegria_de_álava Víctor_Hugo_Jiménez Waiting_for_the_Punchline Adelogyrinus Victor_Gallo Villa_Gral_Mitre_(Buenos_Aires) Clonazepam Vega_de_infanzones Clase_media_(serie_de_televisión) Zona_arqueologica_de_Cerro_de_la_Mora Wright-Patterson_AFB_(Ohio) Club_Balonmano_Guadalajara Colegio_Imperial_de_la_Compañia_de_Jesús Aerides_quinquevulnerum Vuelta_a_baviera Actividad_(química) Concierto_«de_la_Coronacion» Condesa_de_Chinchon Addax_nasomaculatus Adoxia_dilatata Compitales Aconitum_lycoctonum_var_nevadense Condado_de_New_Kent Circulo_de_Kreisau Valleseco_(desambiguacion) Yvre_l'Eveque Colision_Compton Club_Fernando_de_la_Mora Chechmil Acorraladas Zamenis_gemonensis''_var._''atrovirens Villa_Deportiva_Nacional Chaudenay_le-Chateau Affero_GPL Akatsuki Circunscripción_de_la_Baja_Sajonia Charrancito AVPR:_Aliens_vs_Predator_-_Requiem Clay-shooting Abies_novae-angliae

html map