Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Moema_nudifrontata Mito_sastrecillo Hormiguero_cuascá Asia_Nitollano Ayuntamientos_de_Espana Miomopteros Mirlos_acuaticos Huella_de_Carbono Ano_449_adC Apocalíptico_(genero_literario) Andrii_Govorov Anthology_2 Ano_79_adC Gángsters Angelina_Abbona Montefiore_dell'Aso Historia_de_Eibar Andrei_kolmogorov Multán_(Pakistán) Guillermo_Almada Mobiliario_urbano Arfa_Karim Halterofilia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Moscú_1980 Ayamonte_Club_de_Futbol H.A.A.R.P Morro_de_Las_Papas Av._Coronel_Diaz Movimiento_tierra Hariota_swartziana Mirlowe_y_Violeta Movimiento_de_indignados_15-M Grigor_Dimitrov Association_sportive_de_Monaco_football_club Hold_On_(canción_de_Triumph) Asientos_de_las_cimentaciones Antonio_M._Cedeño Hamptonville Antonio_Tarver Ministère_de_l'Écologie,_du_Développement_durable,_des_Transports_et_du_Logement Arcozelo_(Ponte_de_Lima) Gótico_sureno Ho_Le_Thu HAL_HJT-36 Apophylia_maynei Hydrotrophus Antropologia_física_de_España Ano_92 Arco_(construccion) Morosovsk Ano_1904 Arrondissement_de_Argeles-Gazost Mimastra_pectoralis Gyrostachys_vernalis Atosiban Arriba_Espana_(periódico)

html map