Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Resolución_121_del_Consejo_de_Seguridad_de_las_Naciones_Unidas Ilenia_Antonini Ruta_nacional_PE-1N Union_Deportiva_Alcudia Reino_de_Córdoba_(Espana) Trichonema_elongatum Gines_Carrillo_Cerón Rubia_angustifolia Técnicas_CFAR Garri_Bardin Ridin' Rodolfo_Manuel_De_La_Colina Geranium_robertianum_var._album Gaita_cantabra If_I_Were_A_Carpenter_(album) Municipio_de_Little_Falls Municipio_de_Reading_(condado_de_Hillsdale,_Míchigan) UltraISO Fuerza_Aérea_Holandesa Retrato_de_Maria_Tudor Municipio_de_Blue_Springs-Wymore_(condado_de_Gage,_Nebraska) Municipio_de_Cleveland-North_Kilgore_(Arkansas) Un_dos_tres_..a_leer_esta_vez Reichstag_(institucion) Iglesia_de_la_Asuncion_de_Nuestra_Señora_(La_Almunia_de_Doña_Godina) Imperio_Almoravide Roto2 SR-71_(banda) Ierba_de_las_zequias Upsetter_Records Retrato_de_caballero_joven Ile_de_la_Possession Richard_Reynolds Sabella_(género) Revelation_(Grimm) Riel_les_Eaux Trichomycterus_papilliferus Iglesia_de_Sant_Iscle_y_Santa_Victoria_de_Talltendre Rena_Sofer Gaius_Claudius_Centho Triplochiton_scleroxylon Rio_Pequeno_(Miño) Iglesia_de_San_Jose_(Coy) Municipio_de_Logan_Center_(Dakota_del_Norte) Gita_Govinda Universidad_La_Trobe Ifigenia_en_Áulide_(Scarlatti) G3_(concierto) Iglesia_de_Chelas Rio_Grande_do_Sul Gastrula Fundação_Faculdade_Federal_de_Ciências_Médicas_de_Porto_Alegre Ruricancho Muotathal Fundulus_bermudae

html map