Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Tunel_de_les_dos_Valires Municipio_de_Cotton Triatlón_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Pekín_2008 Municipio_de_Wilkins_(condado_de_Allegheny,_Pensilvania) Municipio_de_Darlington_(condado_de_Harvey,_Kansas) Municipio_de_Bern_(condado_de_Berks,_Pensilvania) Fritigerno S_Bahn_Rhein_Main-Neckar Rhagonycha_chironi Gil_Sánchez_Munoz_y_Carbón Trofeo_del_Generalisimo_de_futbol_de_1939 Gentry_(desambiguacion) Ulises_(película_de_1954) Religion_en_Nueva_España René_Juárez_Cisneros Ingenieria_inversa Gobernador_de_Tokio Municipio_de_Big_Spring_(Arkansas) Renedo_de_la_Vega Fregirardia Ruta_Provincial_79_(Rio_Negro) Iglesia_del_Santo_Angel_Custodio_(Vall_de_Uxó) Franz_von_Hausmann Río_Rivera_de_Huelva Romualdo_Rodriguez_Vera Treile Un_Telegrama_(cancion) Roda_de_ter Idolomorpha_sagitta Galleria_degli_Uffizi Rodulfo_G._Cantón Ruta_F960G Un_plan_para_enamorarse Uvifera_jurgensenii Municipio_de_Denison_(condado_de_Crawford,_Iowa) Rio_tunuyan Romeu_(historietista) Troilo_y_Cresida Rio_Santa_Cruz_(Filipinas) Tusquets_Editores Municipio_de_Trotter_(condado_de_Carroll,_Misuri) Unión_Bubi Municipio_de_Reserve_(condado_de_Allegheny,_Pensilvania) Rojas_(municipio) Urones Murazzano Río_Almodóval Resistire_(telenovela) Iglesia_de_Nuestra_Senora_(Nuremberg) Río_sarre Fusajirō_Yamauchi Get_Up_(I_Feel_Like_Being_A)_Sex_Machine Iglesia_de_Nuestra_Señora_de_la_Asunción_(Candeleda) Murray_(Australia) Gentiana_rochelii

html map