Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Grigny Muenchner_Kammerspiele Ibira-pepé Minas_y_Ferrocarriles_de_Utrillas,_S_A. Monumento_a_los_Heroes_de_Iquique Haemodracon Analía_Gade Monasterio_de_Santa_Maria_de_Valdediós Autódromo_de_most Arreglos_musicales Mortadelo_y_Filemón_Clínicas_antibirria Homosexualidad_en_Polonia HOD_3 Artesania_cusqueña Apromaza Hermandad_del_Prendimiento_de_Jesús_Cautivo_y_Maria_Stma._de_la_Salud Aulacophora_blackburni Asociación_de_egoístas Helianthemum_oelandicum Guernica_(localidad) Helianthemum_apenninum_f._stoechadifolium Atletismo_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Londres_2012_–_3000_metros_obstáculos_masculino Association_sportive_nancy_lorraine Monier Asnieres_sur-Vegre Héroe_byroniano Moríñigo Mkv Hato_(San_Lorenzo) Apagon_de_Nueva_York_de_1977 Ayuno_de_Godolías Hattori_Hanzo Antonio_de_Herrera_y_Tordesillas Hernan_Puig Morön Anmiocentesis Hormembolus IPADE I'm_Not_Jesus Günter_Müller Mundochthonius_decoui Huernia_quinta IAI_Westwind HMS_Calliope_(1884) Mou Monte_Cunningham Homaloptera_maxinae Atentados_del_11-M Armatocereus_laetus Andrés_Felipe_Mosquera Aula_Magna_Arzobispal Automático Henri_Cochet Anita_Pastor Asesinato_de_Abraham_Lincoln

html map