Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Facultad_de_Psicologia_(Universidad_Nacional_de_Córdoba) Editus Festividades_de_Portugalete Festuca_atlantigena El_descendimiento_de_Jesus_en_el_arte Eucheira Estacion_de_Les_Valls Enrique_Pastor_Peligro Fott Eupatorium_hecatanthum Eufrasio_Loza_(Cordoba) Francisco_Ibañez_de_Segovia_y_Peralta Erik_Orsenna El_desencanto Fiat_500_ID Fernando_de_Borbon-Dos_Sicilias_y_Borbon Episactidae Edward_Lewis Feel_My_Heart Espontáneo Esparragos_velludos Expedicion_al_Tibet_de_Ernst_Schäfer Eretes El_Terceto_de_Oro El_Tropezon Ernesto_Mastrangelo Feng_Bao_1 Estacion_de_avenida_de_america Eustaquio_III_de_Bolona Estación_Villa_María FK_Sutjeska_Nikšić Eritia_(mitología) Estación_de_Artigues-Sant_Adria Estadio_Antonio_Trenidat Elecciones_presidenciales_de_Brasil_de_1989 Eugène_Pierre_Perrier_de_La_Bâthie El_mago_de_Toledo Evolvulus_alsinoides Florero El_Engaño_(album) Encina_Tres_Patas_de_Mendaza Estación_Saavedra Egberto Eugenia_montevidensis Eugene_Olivier Fiodor_Dan Escáridos Ford_Models Flora_Dalmatica Electro-funk Ernesto_Ercoreca_Regil Epiprininae Fiebre_de_campamento FNT Escuela_de_Futbol_Enrique_Happ

html map