Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Hotmail Ministerios_de_la_Republica_Argentina Anaspis_steppensis Avenida_Principes_de_España_(Santa_Cruz_de_Tenerife) Montaña_de_los_Santos Apdh Asís Asier_Polo Antonio_Paz_y_Melia Asiosilis_stylifera Hill Idioma_proto-quechua Herman Heterodontosaurus Habib_Merheg_Marun Movimiento_de_Integridad_Nacional_Unidad Hesperostipa Arquitectura_del_renacimiento Ministerio_de_Información_y_Turismo Hanska Guerrero_(estacion) Humanización Highland_(Nueva_York) Milwaukee_Road_clase_EP_1_EF_1_EF_2,_EF_3_y_EF-5 Historia_UdeA Monte_del_Agua ISO_3166_2_HR Aramis_Álvarez_Pedraza Armous_et-Cau Area_de_Conservación_Cordillera_Volcanica_Central Apodicarpum_ikenoi Montepio_Cinematografico_Espanol Andres_Martínez_Trueba Morteros_ignifugos Asyneda Hylotelephium Antiseptico Anettea_marshalliana Guardando_las_apariencias Guavatá_(Santander) Hard_Power Historia_de_Newell's_Old_Boys Andrei_Arsenyevich_Tarkovsky Houville_la_Branche Angina_de_Ludwing Antonio_Guzmán_(procer_dominicano) Honore_Gabriel_Riquetti Arthur_Farmer Heartattack_and_Vine Hans_Rudolph_Jurke_Grau Autodromo_de_Puebla Hermandad_de_La_Amargura_(Carmona) Anfitrión Mullach_an_Eilein Grupeto

html map