Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Selección_de_fútbol_de_los_Gitanos Ta_Nea Sinfonía_n_º_12_(Haydn) Tortuga_mediterránea Sieste Teatro_Municipal_de_Ouro_Preto Saint-Gilles-Pligeaux Todd_Carty Sierra_del_Caballo Super_Contra/Super_C_Probotector_2:_Return_of_the_Evil_Forces Salamandra_Hanzo Stumpffia_psologlossa Temporada_2003_04_del_Torneo_Argentino_B Suddia Taranis Stettiner_haff Sainte_Honorine-la-Chardonne TV_Asahi Saurornithoides Sigmatostalix_radicans Suba_(Bogota) Toni_Elias Santa_eulalia_de_las_dorigas Sistema_inmune Sistema_MKS Sergei_Panteleyevich_Mavrodi Suite_espanola_Op._97_(Albeniz) Team_Xtreme Talar_de_Pacheco Taxidermia Seleccion_nacional_de_futbol_de_Afganistán Totoro_(Cauca) Shuncho_Katsukawa Tarjeta_telefonica Tomás_José_da_Anunciacão Teoconservatismo Sindrome_de_distres_respiratorio Torneo_del_Interior/Temporada_2007 T_A_G Tetraleurodes_marshalli Stefano_Angelo_Torrisi Televisión_colombiana Shōtarō_Ishinomori Semino_Rossi Serie_2000T_de_Renfe Saionia Thomas_Hodgkin Silas_de_Jerusalén Telehispanic Sainte_Genevieve-lès-Gasny Teriforme Septiembre_de_1952 Tratado_de_Londres_(1518) Toronto_Blue_Jays Tenis_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Amberes_1920

html map