Makaron - włoska dusza kuchnii... |
|
ElicheFarfalle (z wł., także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Pareamiento_por_puntaje_de_propensión Olmi_Cappella Pedro_Proença Poneglyph Polinario_Azúa Plátanos_Picaros Música_chilena_desde_los_anos_noventas Nerro Neyma Nāga-sā_Āhvaya Partido_de_necochea Nyabarongo One_(cancion) Parque_natural_del_gorbea Pablo_Prigioni Pabellón_Caja_Madrid O_Deg. Paul_Evariste_Parmentier Palaestra_quadrifoveata Osvaldo_Requena Paroplapoderus_nigroflavus Operacion_Libertad_Duradera_Filipinas Paulo_Santos Palas_de_Cantabria Pastura_Universal Olímpico_de_Totana Pawling_(pueblo) Organizacion_de_las_Naciones_Unidas_para_el_Medio_Ambiente Nautilus_(software) Politica_y_gobierno_de_Puebla Phenakospermum Pavetteae Observatorio_Sismologico_de_Lima Palacio_real_de_pedralbes Pastilla_(instrumento_electrico) Nuestra_Señora_de_la_Almudena Otto_Konrad Pedro_Rodriguez_de_Campomanes Organismos_anaerobicos Parque_nacional_Unzen-Amakusa Postday Mythimna_macrosaris Pj_ramos On_the_Sunday_of_Life_. Pasillo_(habitacion) Opera_mini Picometro Poey-d'Oloron Máximo_riesgo_(película_de_1996) Omicron1_Orionis Oraciones_copulativas Partido_Humanista_(Italia) Pedro_Luis_Farnesio NGC_3627 Nestoridae |
html map |