Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

Guardines H_S_P Misión_Olvido Hodgdon_(Maine) Hildegart_Rodríguez Ano_391 Monasterio_de_Santa_Maria Idioma_resígaro Aulx_les_cromary Angels_in_America Atlas_Catalan Ayrens HC_(álbum) Heraldos_de_las_Calaveras Moreta Huy_(Virrey_de_Kush) Arenaria_serpyllifolia_subsp._leptoclados Hermandad_del_Cautivo_(Jaen) Anales_fuldenses Anderson_Francisco_da_Cunha Icanti Avenida_Lexington–Calle_53_(línea_Queens_Boulevard) Herba_del_vent August_Ludwig_von_Schlözer Haybes Hypsiboas_marianitae Mondim_da_beira Haridvara Here_I_Come Hyrokkin_(satelite) Gulp Heuilley_sur-Saone Anemone_narcissiflora_f._fasciculata Monoxia_pallida Ano_1787 Arístides_Esteban_Hernandez_Guerrero Ichthyophaga IPO_(desambiguacion) Gustavo_López_Bustamante Hebecoccus Milne_Edw Avenida_de_los_Tilos Mortadelo_y_Filemón_-_El_crecepelo_infalible Monforte_(Portugal) Movimiento_de_Integración_Nacional_Unidad Monoxora Hipotesis_de_la_Tierra_Rara Arbol_de_transmisión Haddekuche Arroz_aglutinado Muhammed_x_de_granada Anomalía_estructural_cromosomica Andrés_Agustín_de_Orbe_y_Zarauz Hendrik_van_Gent Hipoalbuminemia

html map