Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Betta_rubra Cayo_Fundanio_Fundulo Bretschneideraceae Batallón_Dombrowski Caja_recopilatoria Certamen_Joven_Creacion Camelomantis_moultoni Brión Billete_de_US$_5 Catedral_de_Alejandro_Nevski Benjamín_de_Arriba_Castro Champtoce_sur_Loire Biblioteca_y_Museo_Presidencial_de_Dwight_D_Eisenhower Bolos_sobre_hierba_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Heidelberg_1972 Ballet Cañaboncito_(Caguas) Batalla_de_Peñuelas Bilderdykia_multiflora Cambio_de_via Cardamine_argyi Basaburua_Mayor_(Navarra) Berzé_la-Ville Bandera_de_Salas Cantones_de_Dordoña Biosearch_Life Bañón_(Teruel) B.Hansen Cambozola C.M.Rick Bez_et-esparon Caracas_92_9_FM Carolina_Perpetuo Batalla_de_luckau Batalla_de_Beleriand Chaetotropis Cardo_hueso Barrio_San_Luís_(Cucuta) Calle_Pacific_(línea_de_la_4ª_Avenida) Batalla_del_cabo_espartel_(1936) Brindis_(musica) Bruno_Díaz Brice_Feillu Brevibacterium_linens Carlisle_(Oklahoma) Casa_Museo_Gaudi Bàsquet_Manresa Campeonato_mundial_de_gimnasia_de_1999 Chaján Casa_Consistorial_de_Barcelona Berle-Kari Capitular Cerastium_roeseri C_M_Kornbluth Casa_Consistorial_de_Barcelona Campeonato_de_clubes_de_la_cfu

html map