Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Avena_squarrosa Guerras_de_bandos Arcangel_Corelli Haplodrassus III_Juegos_Centroamericanos_y_del_Caribe Antonio_Garcia-Trevijano_Forte Huehue_Xicohtencatl Ibn_Hānī_al-Andalusī Athemus_pictipennis Asn_206 Mont_Dolent Hernán_Puig Anthonomus_pomorum Arnvid_de_Sunnmore Guerra_civil_en_Palestina Artemisia_maritima Animalizacion Mostallera Holidays_in_Europe_(The_Naughty_Nought) Montañas_de_Zangezur Apple_Stores Gruta_de_las_Maravillas Guerra_civil_angolena Andryala_arenaria Hypostomus_pyrineusi Hemiprocne_comata Momoiro_Clover Apeadero_de_Benfarras Highway:_Rodando_la_Aventura_(banda_sonora) Autry-le-chatel Antonio_Fernández_García_(historiador) Grupo_de_Valdivia Minas_neolíticas_de_sílex_de_Spiennes H_R_von_Fernsee_Wawra Hartzenbusch_Lee Hermann_Muthesius Ariquena Angel_la_nina_de_las_flores Araucaria Hybomys_trivirgatus Harry_potter_y_las_reliquias_de_la_muerte Anos_1590_a._C. Anuario_de_estudios_atlanticos Arquenlandia Halles_sous_les_Cotes Aragon Holetown Araceli_Navarro Antíoco_XI_de_Siria Apertura_2011_Tigres_Uanl Anos_1380_a_C HR_6819 Apsidocnemus_vadoni Antonio_Garland_Sánchez Antonio_Ortega_García

html map