Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Caza_de_ballenas_en_las_Islas_Feroe Cecil_Payne Batalla_de_El_Tejar Bischofia_javanica Basket_fever Basse-Ham Barpeta Bernardo_de_Tremelay Bloque_Bananero_de_las_AUC Ben_foster Bbc_one Bratz:_La_Pelicula Carlos_de_Austria_(1607_1632) Baghran Castrelo_do_Val Casa_de_Wettin Carya_ovata Banisteria_unicapsularis Azonos_(Cantabria) Bobadilla_(desambiguación) Camaiot Calymmachernes_angulatus Betula_verrucosa_forma_lobata Carbayín Barrios_de_Salta Bolborhachium_nanum Chaetostoma_pearsei CIE-10_Capítulo_IV:_Enfermedades_endocrinas_nutricionales_y_metabólicas Campeonato_Sudamericano_de_Fútbol_Femenino_Sub-20 Castelvetro_di_Modena Cantón_de_Saint_Just_en_Chaussée Cabanillas_de_San_Justo Carex_granitica Catedral_de_Ejmiatsin Castro_Camera Cañada_de_Alferes BL_Lac Chalahuite Batalla_de_Herdonia_(212_a_C_) Bolloré Begonia_sect._Augustia Bolboceratex_coryphaeus Carretilla_pórtico Charanda Brachyodes Campo_(heráldica) Casa_de_Quaid-e-Azam Beijin Carlos_Antonio_Lopez_(Ferrocarril) Casa_de_Sajonia_Coburgo-Gotha Call_to_Arms_(album_de_Saxon) Bocconia Bracamonte Castrogonzalo Bandera_de_las_regueras

html map