Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Carola_Baleztena Characidium_japuhybense Caraga_de_Mati Bagua_(desambiguación) Campeonato_de_Espana_Copa_del_Rey_(fútbol) Campañas_antárticas_argentinas_de_1970_a_1979 Celula_sanguínea BM_Cantabria Bizdiñ_juldizdar_24 Campo_(rural) Catedral_de_Nuestra_Senora_De_Los_Angeles Beuf Canciller_Valorum Baicoi Batería_Baja_de_Galvanes Biblioteca_nacional_de_la_India Chapelle-Guillaume Babirusa Base_Aerea_de_Lađevci_Niš Belalcázar Bases_Soberanas_de_Acrotiri_y_Dhekelia CSS_Sumter Bert_Lahr Años_730_adC Catedral_de_Amiens Centro_de_Formación_Técnica_Tarapaca Berliner_Illustrierte_Zeitung Cereus_quadrangularis Bula_de_Oro Biseridens Banggi Bernardo_Fernández_Perez Birzebbuga Caspar_David_Friedrich Billboard_Hot_Dance_Club_Play Cerveza_Antares Brooklyn_Manhattan_Transit_Corporation Belisario_Domínguez_(estación_del_metro_de_Guadalajara) Changnienia_amoena Carlos_XIV Catto_Emmerich Catarismo_(herejía) Balboa_(leon) Cala_de_Enmedio Cenovis Berabevú Castril Cementerio_de_Schaerbeek Bhag Azunguillo Bascunana_de_san_pedro Brian_Baker CYXN Brachycola_robusta Brote_de_gripe_A_(H1N1)_de_2009_por_país

html map