Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Síndrome_de_hiperviscosidad Solenispa_germaini Tablado_(Degaña) Telepredicador The_Other_48_Days The_Definitive_Rock_Collection Santiago_Leon_de_Caracas Sainte_Marie-Laumont Tatú_peludo Torneo_Cablevision_Apertura_de_Primera_División_2008 Setubal_(ciudad) Sánchez_Vidal The_S_I_G.I.T. Saint_Grégoire Tangancicuaro Titga Temporada_2004/05_del_Torneo_Argentino_B The_Dangerous_liasons Tour_de_Flandes_2013 Serapias_cordigera_ssp._vomeracea Silmarils_(compañía) Serbia_de_Nedić Syzygium_aromaticum Sardinero_Hockey_Club Santa_Eulalia_(Hospitalet_de_Llobregat) Systems_Management_Server Santa_Ana_Tavela Santa_Austreberta Teraj Strobidia Teléfono_de_tarificacion_adicional Sinfonía_n._4_(Schumann) Saint_Martial_(Gironda) Simón_Bolívar_Buckner,_Jr. Sant_Geli Timothy_F._Ball Schizothorax_davidi Sergéi_Lavrov Torre_del_silencio Tomás_García_de_Zúniga Segundo_adicional Sembawang_Rangers_FC Steve_Turner Sam_Zimbalist Señor_Milagro See_Emily_Play Tratado_de_Sahagun Salvilora Sainte_Croix_(Saone-et-Loire) Tortas_galesas Sinaloa_(México) Smilisca_phaeota Seleccion_femenina_de_futbol_del_Peru Saint_Etienne_de_Villereal T-54/T-55

html map