Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Munditíbar-Arbacegui-Guerricaiz Ministro_de_Justicia_(Espana) Hidrogenotartrato_de_potasio HIP_39903 Moncaup_(Pirineos_Atlánticos) Mortadelo_y_Filemon_Euro_Basket_2007 Henkelotherium_guimarotae Montlouis_sur_Loire Montanas_rocosas Historicismo_Neural Hybochilus_huebneri Apeadero_de_Bustelo HDAC Arce_japones Heráldica_municipal_de_Cádiz Aquellos_viejos_tiempos Mortal_Kombat:_More_Kombat Miltinea_maulensis Andrés_Silva Apolonio_de_perge Huaca_Mateo_Salado Autovia_A_92 Hipolito_Escolar Hard_disk Monolepta_putri Asociacion_de_Fútbol_Chipriota Apocynoideae Mozilla_Paraguay Homer_el_Smithers Ardilla_de_Indochina Mortadelo_y_Filemón_Los_verdes Hombre_de_palo Andres_Ibarburu Henri_Cartier-Bresson IGF-2 Hugo_López_Martínez Harry_Möller Anup_Jalota Historia_de_la_filosofía_(Copleston) Guijo_de_Ávila Avenida_de_América Ardengo_Soffici Arcos_(Grupo_III)_(Central_electrica) Moi_dix_mois Hemicriptófito Avcen_jetpod Anemonastrum_brevipedunculatum Harper_(Liberia) Aristonio_de_Alejandria Mohrsville Asmodeus Monte_Sanqinq Artur_Taymazov Montchamp_(Cantal) Guillaume,_Baron_Dupuytren

html map