Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_Fernando_Carrillo_Ugarte Jose_Nieto_(musico) Juan_Carlos_Pumilla Juana_Aizpuru Lithocardium_gerascanthus_var._puberulum Jose_Loaiza Jardin_botanico_de_Santa_Catalina John_Cottingham La_Hija_Del_Mariachi Lenguas_sabelicas Jesús_Antonio_Bernal_Amorocho Jaime_Larraín Lascano_(Uruguay) Jorge_Manuel_Theotocopuli Intocable_(pelicula_de_2011) José_Sanchez_Bernal Kabushiki_gaisha_Ito_Yōkadō Joaquina_Soares Jardín_botánico_de_Santa_Fe Little_Cottonwood_Creek_Valley Ivan_Moskvitin Leopoldo_Basavilbaso Josefina_Aldecoa Leica_Geosystems La_Feuillie La_Chapelle-devant-Bruyeres Libellule_de_Paris La_caida_de_los_dioses Janice_Rule Jose_Maria_del_Canto_Arteaga Ipomoea_violacea K_A_A._Gent La_Cébila Juderia_de_Córdoba Lista_Árabe_Unida La_Chapelle_aux_Filtzméens Lars_Frederiksen Jans_Koerts Liev_Schreiber Juan_Ramon_Berdugo_Gómez_de_la_Torre Instituto_Tecnológico_de_Comitán Jalance Klaus_Roth Laurel_Park_(Carolina_del_Norte) Juan_Dotti Kunio_Lemari Jesse_James_(desambiguación) Linea_de_mira Leopoldo_I_de_Alemania José_Maria_Muñoz Linea_R4_(Córdoba) Lirios Joe_Satriani_(album) Jose_Barea_Tejeiro Laud_espanol

html map