Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Catalina_Lercaro CPD Chaetopelma_olivaceum Bzikebi Bulbinella_capillaris Campeonato_de_Primera_División_1994/95_(Argentina) Calle_110_–_Cathedral_Parkway_(linea_de_la_7ª_Avenida–Broadway) Brenda_La_Lìrica_mc Berozal Chamanicas Bacor Católico_irlandés Berzé_le_Châtel BAFTA_a_la_mejor_actriz_de_televisión Berimbau Catasetum_grandis Camapuã_(Mato_Grosso_do_Sul) Bomilcar_I_de_Cartago Bahía_Chesapeake Britten-Norman_Trislander Capilla_de_Santa_Eugenia_(Sobrecueva) Baltasar_de_Zúñiga_y_Guzmán_marqués_de_Valero Catasetum_arachnoides Base_aérea_de_Ostrov_Bolshevik Berriozábal_(municipio) Caso_Campeón Café_Europa Campsas Canamones_locos Cattlianthe Castillo_de_Pubol Cabaça Boësse_le_Sec Caso_RIAA_contra_Tenenbaum Bacoi Caulaincourt Bull._Soc._Hist._Nat._Afrique_N. Campanula_pauciflora Biopolítica Cariguairazo Cambro-normando Bobina_de_Rogowski Campeonato_Mundial_de_Taekwondo_de_1997 Catedral_de_san_pedro_en_cadenas Bombona_de_gas Cayo_Pomponio_Camerino Carica_spinosa Chakan Besneville Carretera_perdida_(film) Brassica_sylvestris_subsp._incana Champ_Haut Catedral_de_Amberes Biblioteca_Central_de_la_Universidad_Nacional_Autonoma_de_Mexico Bart_Carny

html map