Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Henry_Williams_(misionero) Asahi_Super_Dry Animo Haplopelma_lividum Humberto_Canto_Echeverría Modo_de_audicion_autocentrico Atrema Monica_Saravia_Soriano Apeadero_de_Parada Automovil_mundial_del_ano Mobb_Music Guillermo_Augusto_duque_de_Cumberland Munguia_Industrial,_S_A Hughes_YAH_64 Atlantirivulus_nudiventris Atromitos_Yeroskipou At_the_Drive-In Miscanthidium Grolar Hypostomus_robinii Grupo_Especial_de_Intervenciones Guatín Arch._Bot._São_Paulo Henonemus_intermedius Heinrich_Reinhardt Andorra,_entre_el_torb_y_la_Gestapo Muangthong_United_F.C. Anorexia_sexual Guillermo_Lamb_2do_vizconde_Melbourne Anastasia_Mijailovna_de_Rusia Ichigo_ichie Himno_a_Juliaca Góndola_de_supermercado Miroslav_Janů Hypsa Anagallis_parviflora Astérix_en_helvecia HSM_2 Hot_Fuzz Historias_fantásticas Mjedrioni Hendecourt_les-Ransart Howardia_bridgesii Miyajima,_Saeki,_Hiroshima Anthelephila_nigrorufa Guibourtia_ehie Aristidis_Konstantinidis Hidrolimpiadoras Monasterio_de_San_Andres_del_Arroyo Arluzea-Markinez Apófisis_cigomática_del_hueso_temporal Mongolia_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Sapporo_1972 Arroyo_Sauce_de_Casupá Hawi_(Hawái) Gyrostachys_aestivalis

html map