Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Bel_Riose Cabernet_franc Añegu Azucena_hernández Caraismo Cajamar Casa_de_Aquel_Cabo Campanula_serratifolia_var_ciliatosepala Años_1360 Caviahue_(Neuquén) Basílica_de_Notre_Dame_de_Saigón Cayo_Silio Blas_Ortiz Caldes_de_Boi_(agua) Bailando_salsa Canadair_CL-41 Brives_sur-Charente Barges_(Alto_Saona) Bouteloua_meliciformis Batalla_de_bocachica Banshee_(reproductor_multimedia) Boccia_en_los_Juegos_Paralímpicos_de_Atlanta_1996 Bolivar_(estado,_Venezuela) CEMIDA Cargolux_Italia Carlos_Melendez Belloy_Saint_Léonard Beasain_Beasáin Brontispa_limbata Baltasar_Garzón Boreray_(Hébridas_Exteriores) Canallas_(álbum) Camion_hormigonera Borroloola Canastero_de_Junin Blitum_polymorphum Cereixa_(Puebla_del_Brollon) Burnham_(Maine) Cerro_Lambare Cesare_Nay Bomberman_Generation Baron_de_la_Motte_Fouque Catalán_xipella Capitanía_de_Itamaracá Cantar_de_San_Anón Cenotes Boophis_laurenti Barruera Bachirou_Salou Carracedelo_(Leon) Bill_King Bartomeu_robert Basofobia Candín_(León) Campo_ciclotomico

html map