Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Ostro Operador_bilineal PDNI Nothoprocta_ornata Photinia_serrulata Perros_callejeros_de_Moscú Parque_Nacional_Chitwan Naruto_Shippuden Pontifice_indigo Ohne_Dich Oier_Mendizabal Pitot Paletín Ororbia Polrevkom Platanthera_grandiflora_f_albiflora Pocomaco Pantano_de_Villameca Northern_Ireland Pieris_evonima Periclimeno Pedro_Godoy_Perrin OGX Observatorio_de_medio_ambiente_urbano Partido_de_Lomas_de_Zamora Paddington_Bear Parche_electrónico Patos_de_Minas Olf_de_Proixida Pedernales_(Buenos_Aires) Necydalidae Persea_perglauca NK_Zepče Parque_Arauco Museo_de_Caceres_(Espana) Placa_microtituladora Onofre_(santo) Parque_Natural_de_Cadí-Moixero Popular_Televisión Olga_Alexandrova Pleurostachys Ochodaeus_pocadioides Noble_camino_polifacetico Otro_muerto_(single) Pedro_de_Luna_(arzobispo_de_Toledo) Niclas_Jensen Ollie_Williams Pasión_de_Jesucristo Pedro_Santana_(desambiguación) Paranapiacaba_connexa Pachycereus_columna_trajani P_Schönfelder Número_de_Liouville Perrozo_(Cantabria) Pervomaiski_(Starominskaya,_Krasnodar)

html map