Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

I.Ae._30_Nancu Hermandad_de_Nuestro_Padre_Jesús_de_la_Caida_y_Maria_Santisima_de_la_Amargura_de_Ubeda_(Jaén) Aranzazú_Yankovic Angélique_Kidjo Arsites Ashley_Slanina-Davies Heckler_&_Koch_21 Arolsen Gunilla_Johansdotter Henry_Gerber Arpád Atacama_Solar_Challenge Asamblea_Legislativa_Plurinacional_de_Bolivia Angels_and_Airwaves Hierba_de_Santa_Barbara Armando_del_Río H.R.Sweet Helianthemum_glaucum_sz_erectum Aulon_(Alto_Garona) Avenida_del_mar_(la_serena) Muerte_sin_fin Ano_677 Hospital_Nacional_José_T._Borda ICONA Archieparquía Arteria_cubital Gulden Mr._Olympia_1972 Hirundo_concolor Hidrogeno3 Monocesta_ducalis Argentina_en_los_Juegos_Paralímpicos Idioma_támil Ano_178 Gulfton_(Houston) Guerras_de_los_Boer Heiligenbrunn Heterobemisia_alba Arundinarieae Hidalgo_(municipio,_Michoacan) Ibeas_de_juarros Hoot_(álbum) Montréal_(Ardeche) Guillermo_Farinas_Hernández Atlético_Maronese_de_Neuquen Hector_"Macho"_Camacho Arup Milliken_(Colorado) House_of_wax_music_from_the_motion_picture Andres_Bobola Armee_Secrete Hort._Donat. Monitor_viridis Montazeau Artilleria_autopropulsada_M109_Howitzer

html map