Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ramon_Miquel_i_Planes Manopla_de_beisbol Rangiku_Matsumoto Marco_Junio_Bruto_Damasipo Psions Gramática_del_finés Gran_Madre_de_Dio Metro_de_Minsk Rana_peluda Rabasco Rafael_González_Madrid Los_Canarios_(grupo) RSS_de_Persia Luis_Araquistáin Los_tres_entierros_de_melquiades_estrada Pseudomeloe_ogloblini Marcos_Moshinsky Prueba_química María_del_Carmen_Franco_Polo Micrófono_de_doble_diafragma Marranismo Gran_Premio_de_Hungria_de_2002 Rafael_Gumucio Queen_Anne_(Maryland) Proteo_(historieta) Mespilus_sylvestris Records_mundiales Maverick_(montaña_rusa) Love_(Cirque_du_Soleil) Prisma_de_Dove RSLAF Mario_de_Araujo Marco_Furio_Camilo_(cónsul_en_8) Lunahuaná Public_Broadcasting_Services Lycideops MHC_de_clase_II Pándaro Lotería_Nacional_de_Ecuador McLuhan Longitarsus_sengloki Marcq Miguel_Galecio Recopa_Africana_1987 Meningitis_de_Mollaret Los_Berrocales Love_at_First_Sight Rango_(estadística) Radio_Nacional_de_Colombia Microrregion_de_de_Capelinha Rainer_Barzel Premio_Málaga_de_Novela Goleo_VI Luis_Palacios_Banuelos Menudo_(banda)

html map