Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

En_directo_(álbum_de_Heroes_del_Silencio) El_Hacker_2001 FC_Olt_Scorniceşti Estacion_de_Manuel-l'Ènova Estrepsiptero El_alma_de_las_empresas Embajadores_(Madrid) Estación_Juan_A._de_la_Peña El_informe_pelícano Estaban_Granado_Bombín FREEBSD Escaña_silvestre Enric_Majo Especies_II_(pelicula) Extremo_(Arcos_de_Valdevez) Edwin_Retamoso Eliseo_Murillo Francisco_Mancebo_Pérez El_pibe_del_bandoneón Francia_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Atlanta_1996 El_cementerio_judio El_ano_que_trafique_con_mujeres Esta_es_mi_banda Euphorbia_heterophylla_forma_cyathophora Euphaedra_(Neophronia)_neophron El_ojo_que_espia Flora_de_Andalucía Estado_de_Buenos_Ayres Facultad_de_Ciencias_Físicas_(Universidad_Complutense_de_Madrid) El_Código Febo_(restaurantes) Francisco_Coello El_mundo_de_Tolkien_Pinturas_de_la_Tierra_Media Espliego_de_hojas_cortadas España_en_el_Festival_de_la_Canción_de_Eurovisión_2011 Fabricas_de_indianas Estadio_Metropolitano_de_Lara Evolution_The_Game_of_Intelligent_Life Eleiodoxa_conferta Exit_English El_amante_de_Lady_Chatterley Flexsys_Cefn_Druids_F_C Egineg Escandalo_blomberg_fritsch Episodios_de_D.Gray_man Fabricio_Nuñez Escudo_del_estado_de_Sao_Paulo Estación_de_São_Bento F.A.M.E._Awards Estadio_Giagni Estacion_de_San_Fernando_(Metro_de_Madrid) Felipe_Sandoval_(desambiguación) Europa_continental Forever_in_a_Day_(Stargate_SG_1) Escudo_de_reverso_de_Paraguay

html map