Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Campeonato_Gallego_de_Rallyes Cantón_de_Saint-Pons-de-Thomières Aún_más_curiosa_la_cara_de_tu_padre Bouillancourt_la_Bataille Castillo_de_Osborne Cardenales_(Iglesia) Brissago-Valtravaglia Benetice_(svetla_nad_sazavou) Barbara_mújica CM_π Cardenal_(color) Cancion_de_amor_(telenovela) Bulbophyllum_intermedium Campeonato_Mundial_de_Piragüismo_en_Eslalon Cardioteucris Caviidae Brazo_de_Escudo-Centauro CYQB Cautin_(provincia) Brezo_aparasolado Barranco_de_Afur Burocratización Basílica_de_La_Virgen_de_Chiquinquirá Baguet Batalla_de_guinegate_(1513) Black_Out_the_Sun Beaumont_sur-Grosne Centro_de_Investigacion_Social_Independiente Casa_de_Nemañich Benjamin_Paz Bandas_de_Lüders British_Army Cerdo_iberico Baquedano_(estación_de_Metro) Castillo_de_Denbigh Cartilago_de_tiburon Castillo_San_Francisco Bharata_śāstra Bahia_Sur Cerbère Casa_de_Cataluna Carmen_del_atrato Campeonato_Mundial_de_Biatlon_de_1987 Bhārata_Ganarājya Brasi Bolerista Batalla_de_noreia Castillo_de_Llagostera Cd._Juárez_(Chihuahua) Baloo Betty_Blythe BC_Souffelweyersheim Caja_Toledo Brigueil-le-Chantre Baloncesto_en_los_Juegos_Olimpicos_de_México_1968

html map