Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Nélida_Fullone Oiwake_(Hokkaidō) Namandu_o_Ñanderuvusú Planta_cruciforme Parque_de_Los_Campos_Eliseos_de_Lerida Pescadito_frito Pantl. Orgías Parque_Cientifico_Tecnológico_de_Almeria Pablo_de_Constanza Mártires_de_Cajonos Peña_Tu Phungia_scraptiiformis Octava_Cruzada Pilar_Cabot Noche_de_rabanos Pilocarpus_jaborandi Myriophyllum_aquaticum Opera_de_Budapest_(Opera_Nacional_de_Hungría) Oryzoborus_crassirostris Pasta_de_sesamo Pedro_Jaime_Martinez Orde_Charles_Wingate Nest/Sotra_Fotball Paralización_del_departamento_de_Moquegua_de_2008 Neuvy_Pailloux Mérope_(hijo_de_Triopas) Pleurothallis_nemorosa O_G_C Pacto_de_estabilidad_y_crecimiento_económico_(Mexico) Orquesta_de_Camara_de_la_Universidad_Católica_de_La_Santisima_Concepción Parabothus_polylepis Physalis_peruviana_var._latifolia Pakabsidia_heinzi Outerello Orquesta_filarmónica_de_San_Francisco OGLE_2005-BLG-071Lb Potamotrygon_laticeps Picrodendron_arboreum Pires_do_rio Pablo_Mane Pirateria_(Derecho_de_autor) Patido_Socialista_de_Euskadi-Euskadiko_Ezkerra Obras_cumbres_(álbum_de_Babasónicos) Nicolas_Peréz_González Palacio_belvedere Palacio_Ortiz_Basualdo Musica_para_los_reales_fuegos_de_artificio Pantaleon_y_las_visitadoras_(pelicula_de_1999) Pirrolo Otto_Hesse Niño_Dios Paris_Masters Piegros_la-Clastre Oncidium_cheirophorum

html map