Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Bigoli

Bigoli (także: bigui, pincinelli, w Toskanii podobny makaron to pici[1]) – rodzaj włoskiego makaronu, wywodzącego się z regionu Veneto. Bigoli ma formę długich nitek zbliżonych w typie do spaghetti, jednak o dużej średnicy (około 3 mm). Wytwarzany jest z pełnej mąki (odmiana miękka pszenicy lub gryczanej[2]) albo z semoliny[3]. Dawniej w produkcji używano kaczych jaj[4]. Tradycyjnie podaje się go z dwoma podstawowymi sosami: z kurzej wątróbki lub z cebulowo-sardelowym[5].

Aquel_famoso_Remington Aplonis_tabuensis Astroquímica Mordvino Asphodelus_audibertii Hieronyma Avenida_Las_Delicias Guerra_del_Infinito Heylygia Atqasuk_(Alaska) Héctor_Rosetto Arganil_(freguesia) Hyde_Tracy Avenida_pennsylvania_(linea_new_lots) Monte_Darwin Asociación_Paraguaya_de_Futbol Hollia_comosa Hepatovirus Monniera_montevidensis Mound_Bayou Antilhue_(estación) Henry_Williams_(misionero) Guadacorte Automóviles_Nike Missa_Brevis_n.º_5_(Mozart) Gurp Higgston_(Georgia) Montagny_lès_Seurre II_Zw_96 Gutierre_Tibon Azarenka Montes_del_Sulcis Armas_Launis Antímaco_(desambiguación) Moghreb_de_Tétouan Huelga_ferrocarrilera_de_1936_(Mexico) Audioblog Asamoah_Gyan Héctor_Timerman Mortadelo_y_Filemón_-_Los_Vikingos Anatomía_y_fisiología_de_los_mamíferos:_La_piel Aster_modestus_var._major Apple_Grove_(Virginia_Occidental) Audi_Q3 Anton_Reicha Ano_434 Angará Autorretrato_en_el_taller_(Goya) Arthur_Hermann_Holmgren Hypochytridiomycetes Auditoria Helada_blanca Antonio_Romero_Ortiz Austria_Nazi Montoriol

html map