Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Parque_olímpico_de_Montreal Palacio_del_Podestà_(Forli) Old_Fig_Garden_(California) Paradoja_de_Braess Plaza_del_castillo Pasarela_Pedro_Arrupe Oonotus_sericeus Philippe_François_Joseph_Le_Bas Nicholas_Tse Patagioenas_cayennensis Patambo Nicanor_Cáceres Museo_de_Art_Nouveau_y_Art_Deco Penarroya_Pueblonuevo_C.F. Peso_dólar_(Argentina) Pantaleon_(rey) Pedro_Joaquin_Coldwell NGC_4725 No_hay_novedad,_Doña_Adela Palacio_de_marivent Paleoceno_Inferior PRIN Peggy_Fleming Ngô_Đinh_Diem Otto_Karl_Anton_Schwarz Parque_nacional_Planicies_de_Astrebla Musica_de_la_Prehistoria Panax_undulatus Palacio_de_la_Cultura Peras_de_la_Virgen Musée_Carnavalet Nemacheilus_tuberigum Nuñez_Feijoo Ondřej_Pala Pazuengos Night_Fever Museo_Oskar_Reinhart Mónika_Sánchez Portugal_en_los_Juegos_Olimpicos_de_Verano_1984 Nicolas_Castillo Pedro_R._Fernandez Paso_Carirrine Olmitz_(Kansas) Pedro_de_angelis Orden_de_magnitud_(volumen) Necesito_dinero Numero_primo_pitagorico Narón Niigata,_Japon PR_KZ Parque_natural_de_Cabo_Cope_y_Puntas_de_Calnegre Pedro_Hernández_de_Villalumbrales Poincianella Olivé Pistorinia_intermedia

html map