Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Ancistragrostis Andrés_Amorós Anne_Glass Arâches_la-Frasse Hirundo_nigricans Grupo_de_Actuacion_Teatral_de_Occidente Minhac Ataxia-Telangiectasia Ashland_(Kansas) Hedegar Gruetli-Laager_(Tennessee) Apogon_striatus Mirzá_Husayn_‘Ali HD_172051 Icterus_northropi Asperón HoI Hermies Ases_de_Jet_alemanes_de_la_Segunda_Guerra_Mundial Arroyo_Tres_Cruces Arrondissement_de_Bar_le-Duc Misas_de_Mozart Heudicourt_sous_les-Cotes Atrapado_en_la_oscuridad Anacleto_Jimenez Heyfeldera Ansar_al_Islam Auvergny Motor_Boxer Ano_1188 Auditivo Ibiza_Bar Monolepta_kurosawai Higashiakaishi-yama Guillermo_Beltrán Hebron_(Wisconsin) Hina-jati Moe_Barr Modesto_Fraile Monosacárido Guavita Mohria_parviflora Anisakiasis Modestia Morus_(planta) Miserere_(desambiguacion) Arbil_(Irak) Himno_Nacional_del_Manchukuo Guerras_Turco-rusas Historia_de_europa Mizuki_Noguchi Asclepias_linifolia Hadley's_Purchase Gymnothorax_berndti Andalucia_TECH

html map