Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Mese_(mitología) Grammy Programación_Neurolingüística Prepucio_del_clítoris Louis_de_Béchameil Medallas_de_plata Mata_Atlántica Milano_Kumanovo Primera_División_de_Egipto_2008/09 Michael_Stewart_(baloncestista) Matematica_Inca Mesnil_Sellières Luis_Llosa_Urquidi Pu_Tai Pseudotsuga_macrocarpa Luis_Ignacio_Da_Silva Mantakassa Gran_Premio_de_Hungría_de_2004 Medicago_lupulina_f_subglabra Mateu_Alemany Louis-Émile-Edmond_Duranty Pronación Prueba_de_Schick Principia Línea_1_(TUP) Lucio_Genucio_Aventinense_(consul_303_a_C.) Puente_Öland Puente_Francisco_del_Rosario_Sanchez Lycium_barbarum_var._auranticarpum Quebrantarrastros MI6 Los_Orfebres Radio_UNO_Chile Realismo_cientifico Pueblo_de_Atirro Marcos_Ignacio_Ambriz_Espinoza Pérez_Zujovic Manuel_Castro_y_Castro Marco_Emilio_Lepido_(consul_78_a_C.) Meteorito_de_Tunguska Magnolia_heptapeta Quimico_orgánico Mausi_Martínez Provincia_de_Lucca Gran_Almirante_del_Perú_Miguel_Grau_Seminario Manuel_Lucio_Díaz-Marta Raphaël_Wicky Predicción_de_acoplamiento_proteina-proteina Presa_y_embalse_de_Priañes Puentecesures Luis_Oyarzún_Rebolledo Punk_Goes_X Metro_de_Shanghai Raúl_Ernesto_Wernicke Metabolismo_microbiano

html map