Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Rotelle, Ruote

Ruote (także: rotelle) – rodzaj włoskiego makaronu, wymyślony w okresie industrializacji Włoch na początku XX wieku. Kształt inspirowany jest światem mechaniki - wzorowany na kole samochodowym, kolejowym lub mechanicznym albo na kierownicy pojazdu. Nadaje się przede wszystkim do zapiekanek i sałatek. Z uwagi na kształt dobrze wyłapuje z talerza zawiesiste sosy.

Chenopodium_ficifolium_var._rubescens Ahuacuotzingo_(municipio) Adam_Mucci Abella_Frades Al_Muqaffa Chlamydospore Chuck_Osborne Clase_pudiente Comarca_de_Betanzos Verds_Greens-Verdes_del_Mediterráneo Adapter_(patron_de_diseño) Aeropuerto_Internacional_Osvaldo_Vieira Wisner_(Nebraska) Aeropuerto_de_Palma Alabama Wargle Zou Contenedor_multimedia Alanis Vegas_de_Matute China_del_Sur_(continente) Video_loco_humor_retro Achyranthes_obtusifolia WP:NDU Club_de_Futbol_Mexico Coelophysidae Vª_Brigada_Aérea_de_la_FAA Colectivo_60 Chatzilla Châtillon_sous-les-Côtes Acer_palmatifidum Yingaresca_oteroi Xiuhcozauhqui Condado_de_Summers Cinetica_química Compañia_Logística_de_Hidrocarburos Albertus_Parisiensis Academia_de_bellas_artes_de_francia Chenopodium_album_var_missouriense Adina_Aaron Adolf_Ruiz_i_Casamitjana Vittorio_Gregotti Valentín_Rivero Ciudad_internacional_universitaria_de_París Chiquito_Pero_Peligroso Albertina_Berkenbrock Conostoma Venom_(cómic) Alan_Sidney_Patrick_Rickman Ahmed_Hossam Viffort Xenófobas Chichi_Valenzuela Agger Ad_Turres_(Tarraconense)

html map