Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Ravioli

Ravioli – potrawa kuchni włoskiej. Są to nieduże pierożki. Nadziewa się je zazwyczaj serem ricotta, mięsem lub warzywami - najczęściej szpinakiem.

Campylomormyrus_phantasticus Biblioteca_nacional_de_chile Bárdarbunga Challenger_de_Curitiba Año_Liturgico Chaitania_Mahāprabhu CAT_6_(UTP) Capitulos_de_Foster's_Home_for_Imaginary_Friends Cecilia_Echenique Cesta_y_puntos Bell-Ville Bellou_sur-huisne Böhse_Onkelz BMW_RS_700 Bergantin_Santisima_Trinidad CB_Canarias Bembo Bebe_medicina BAFTA_al_mejor_actor_de_televisión Breal-sous-Vitré Cachapoal_(localidad) Baġlan_(provincia) Campdevanol_(Gerona) Bamir_topi Capa_de_abstracción Bouvardia_quaternifolia Años_970 Cambodia_Angkor_Air Castaño_comun Catapult_Assisted_Take_Off Capilla_de_la_Virgen_Peregrina Bártolo_de_Sassoferrato Batalla_de_Chascomus Beddomeia_topsiae Burgauberg_Neudauberg Batalla_de_la_Gran_Muralla Baulne Charcas Caístro Banshee_(serie) Cessna_Modelo_560 Barrio_La_Boca:_museo_Quinquela_Martin Blakiella_bartsiifolia Bulgarian_Air_Charter Bassaricyon_richardsoni Callispa_umtalina Chandler Borja_(Aragon) Carum_falcaria Años_1420_a.C. Casa_del_Cordón_(Valdecañas) Boa_constrictor_isthmica Begonia_pearcei Brigida_Baltar Bremia_lactucae

html map