Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Penne, Penne Rigate

Penne – makaron typowy dla kuchni włoskiej, pochodzący z południa Włoch. Ma kształt rurek, które mogą być rowkowane (penne rigate) lub gładkie (penne liscie). Podaje się go np. z owocami morza lub z pesto.

Mittelfranken Motor_piezoelectrico Mujer_de_Denisova Herpetica_alata Angelo_Conterno Andrei_Fiódorov I_Lituani Mortadelo_y_Filemon._Misión:_Salvar_la_Tierra Mulá Mision_de_las_Naciones_Unidas_para_la_estabilizacion_de_Haití Hombre_Bolsa Montoliu Gutiérrez-Solana_Salcedo Higashiōsaka_Osaka Hospital_Universitario_Principe_de_Asturias Andragatio Arabis_brownii Gyula_Milványi_de_Cseszneg Archivo_General_de_la_Guerra_Civil Asclepias_glaberrima Hintsa_F._C. Hypophysis Arutz_HaYeladim Hoja_de_limón Aue Arzobispos_de_Toledo Gunlod Historia_de_Tibás Ibn_al-Faradi Attalea_humboldtiana Historia_Insurgencia-Revolucion_de_Tlaxcala Historia_de_Espana Astrantia_caucasica Hipotesis_quimiosmótica_de_Mitchell Angel_Eduardo_Escalante_García Helmut_Middendorf Artur_Guilherme_Moraes_Gusmão Milovan_Sikimić Haplopseustis Arthur_Bennett Asambleas_democráticas_de_Iowa,_2008 Idioma_paunaka Archophileurus_vervex Atletico_Maronese Armatambo Moléculas_diatómicas Heinrich_Karl_Brugsch Hercio Mortadelo_y_Filemón_-_Los_espantajomanes Atlético_Malagueno Miss_Mundo_2014 Hermanos_Coen HESH Antonio_Lara_de_Gavilan Animal_Crossing_-_City_Folk

html map