Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Tortellini

Tortellini – tradycyjne włoskie pierożki z nadzieniem mięsnym, grzybowym bądź serowym, podawane z sosem pomidorowym (można również korzystać z innych sosów, lecz nie jest to wówczas w całości włoska potrawa). Na koniec całość posypuje się tartym serem (najczęściej parmezanem).

Francisque_Teyssier Francisco_Gaitan_Pascual Francos_(pueblo) El_cuento_de_Perico_el_conejo_travieso Flota_cartaginesa Erucaria_hyrcanica El_pinar_de_el_hierro Encuentros_fotograficos_de_Arles Frankie_Kao Estación_de_Wick Estación_de_Asamblea_de_Madrid_Entrevías Francis_(Utah) Efecto_túnel_magnetico Elena_Asins_Rodriguez Expedición_Baudin Eurymylidae Espiráculo Evil_Toons Fallen_Angels_(obra_de_teatro) Eusuquios Eliminación_reductora Estación_de_Espronceda Facultad_de_Bellas_Artes_de_la_Universidad_Granada Espanol_(Uruguay) En_vivo._Teatro_Caupolicán_2011 Frankfort_(Wisconsin) Exposicion_Universal_de_Milán_(1906) Fernando_Baiano Ext3 Ernesto_Murillo Editorial_Codex_S.A. Expedicion_de_Garcia_Jofre_de_Loaísa Epoca_Clasica Frank_Bruno Federación_de_Fútbol_de_Moldavia Embajador_de_Espana_en_Paraguay Ernst_Neufert Flosi_Þordarson Estación_Arroyo_Barú Ernis_Vergara Espacialización_sonora Francisco_Pinto_Balsemão Epigmenio_González Estabilidad_de_Lyapunov Elecciones_estatales_de_Sonora_(2003) Francisco_José_Vázquez_Vázquez El_Paso_(grupo) Euménides Euphorbia_laeta Fernando_Evangelista Emperador_Shoko Ferrer_de_Pallares Epalzeorhynchos_bicolor Franché_Coma Empalme_Olmos

html map