Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Florence

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Euhadra_nachicola Fototrofo Faruk_Hadžibegić Flujo_de_agua_subterránea Entelodonto Ferdinand_Maximilien_Meriadec_de_Rohan Ermita_de_San_Luís_Beltran_(Cinctorres) Expedicion_punitiva Emmanuel_Emenike Enfermedad_poco_frecuente Fagopyrum_dentatum Francisco_de_herrera_campuzano El_juego_de_los_insectos Edward_Cartwright Erik_Pontoppidan Estadio_Complejo_Rentistas El_principe_Felipe_Próspero Extended_Memory_Specification Estudio_Op._10,_n._5_(Chopin) Fernando_Afan_de_Ribera_y_Tellez-Girón Francesco_Usper Emperador_En'yū Egligny Formación_de_la_capa_de_techo Francisco_Cantera Ethanium Filarmónica_de_Viena Evry_Gregy-sur-Yerre Francisco_Beiró Estrella_CF Folium_de_Descartes Estero_de_Rabón Estación_de_Moncofar Evolvulus_chinensis Estacion_de_Cordoba_Central Fernando_Romanos Espondiloartropatia Fernán_Pérez_(Almería) Estacion_de_Lyon-Saint-Exupery F._Ibáñez El_Satiricón Elección_del_lider_del_Partido_Liberal_Democrático_de_Japón_de_2006 Expromisión Ellinwood_(Kansas) Elizabeth_Stanton Eduardo_Jimenez Fargues-sur-Ourbise Eric_Baker F._Paul_Wilson Epipedesthus_politus El_retorno_de_la_historia Eusebio_Arnau Este_es_el_show Elecciones_estatales_de_Coahuila_de_2005 Estar_lejos

html map