Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Spighe

Spighe (od włoskiego spiga - kłos[1]) - rodzaj włoskiego makaronu o wyglądzie imitującym gałązkę z listkami lub kłos. Używany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych.

The_Invention_of_Heterosexuality Síndrome_Turner Sman Steviopsis_fendleri Teoría_de_los_signos Tilloy_et_Bellay Sapintus_golbachi Saivismo Stride_piano Saint_Melaine_sur_Aubance Silvino_Vidal Tallinna_BC_Kalev/Cramo Saint-Denis_F._C. St._David_(Arizona) San_Agustín_del_Guadalix_(Madrid) Svartsjölandet Tijeras_de_cocina Siete_maravillas_de_Polonia Saint_Caprais_de-Lerm Selección_de_baloncesto_de_Costa_Rica Santiago_Valenzuela Tokiophilus_applicatus Sousela Selección_de_fútbol_de_Andalucia Serie_A_(Italia)_1990/91 San_Pedro_(partido) Saint-Cyr-les-Colons Selva_en_galería Taking_off Sistema_D'Hont Time_After_Time Sopa_de_miso Salomon_Koninck Sevierville_(Tennessee) Sainte_Ceronne-les-Mortagne Thelasiinae Scolichthys Segovia_(Provincia) Tomas_Le_Breton Thaanumella_angulosa Seqenenra_Tao Serenoa_serrulata Solenoruellia_galeottiana Sermyloides_lii Theodoor_Smits Succulentes Torrecilla_de_Cameros Television_Castilla_y_León Trachelosiphon_lorenzii Tratado_de_paz_jordano_israelí Sahagún_(Espana) Sangarcia Tocqueville_(Eure) Spenser:_For_Hire Sintagma_verbal

html map