Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Cannelloni

Cannelloni - włoski makaron wyglądem przypominający rurki o średnicy około 3 cm. Najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem. Przyrządzanie Rurki z farszem mięsnym lub warzywnym układamy w żaroodpornym naczyniu, następnie polewamy sosem (pomidorowym, beszamelowym) tak, aby cały makaron był zanurzony. Pieczemy w piekarniku przez około 40 min. bez wcześniejszego gotowania.

Borneo_Occidental Cañón_granífugo Centro_de_estudios_monetarios_y_financieros Bevy Año_1495 Brunswick_Station_(Maine) Bissendorf Basarab_Laiota_cel_Bătran Casa_del_Fauno Cerezo_borde Beneficiado Bactrogyna Camden Camille_Ernest_Labrousse Bahía_de_Angra_do_Heroísmo Bowdler Calco_lexico Año_1429 Buenas_obras Bonito_de_Clermont Bercol Caballeros_del_Espiritu_Santo Cereus_coerulescens Canuto_v_de_dinamarca Campeonato_Mundial_de_Esquí_Nórdico_de_1929 Boissy_Saint_Léger Bobbie_Gillespie Año_1996 CD14 Benito_lynch Basseux Cefalocordado Basilica_catedral_marie_reine-du-monde Bandera_del_Cantón_Santo_Domingo Batrachium_langei Basura_tecnologica Cafe_moka CD_Logroñes Bibloteca_Publica_de_Austin Bolivianos_con_mantenimiento_de_valor_respecto_al_dólar_estadounidense Bulbophyllum_arfakianum Cabeza_de_mujer_(Fernande) Braasch Banco_nacional_de_eslovaquia Basilianus_uedai Bubbles Busdongo Capitan_Britania_(serie) Buenos_Aires_Rojo_Sangre Cerro_El_Roble Banja_Luka_City_Stadium Capsula_Hoi_Poi Bye_mamá Baiso Brian_Uribe

html map