Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Sanlucar_de_Guadiana_(Huelva) Síðu-Hallur Simón_I._Patino San_Pedro_Bercianos Theâtre_du_Châtelet Sargento_Cabral_(departamento) Sievekingia Sector_de_pavé_de_Mons-en-Pévele Sergéi_Gláziev Setter_(motocicletas) San_Gines_de_Arlés Seleccion_de_futbol_de_las_Islas_Salomón Territorial_Preferente_de_Cataluna Samskāra Sraddhá_(ritual) Titulacion_académica Star_trek_V:_la_ultima_frontera Sarikamis The_Night_Lands Torre_Catalina T_E._U. Tenor_lírico_spinto Stachytarpheta_bogoriensis St._Marks_(Florida) Sempervivum_neilreichii Siddhartha Transhumanidad San_Andres_de_Palomar The_Art_of_Live Tar_Anárion Super_Street_Fighter_IV:_3D_Edition Torrealqueria Sexo_seguro Saint-Andre-de-Bagé Salto_en_esquí_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Innsbruck_1964 Satirión_hembra Savoia-Marchetti_SM.79_Sparviero Sociedades_Dormidas Sitios_de_Interes_Cientifico_Especial Springtime_(banda) The_D_O.C. Steven_Greenberg Thalwil SummerSlam_1993 T_S_O_L. Servicios_de_Ciudadania_e_Inmigracion Sor_Maria_de_Jesús_de_Agreda Sayano-Shushenskaya Sputnik_mi_amor Serranochromis Santa_Llogaia_d'Àlguema_(Gerona) Sarir Salto_alto Tarphius_supranubis Teletón_2010_(Colombia)

html map