Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Sir_Abu_Nu’ayr Saṃsāra Tianjin_World_Financial_Center Saint_Hilaire-de-Voust Tabla_arcoiris This_Time_(album_de_Melanie_C) San_Mateo_Tlaltenango Theobald_von_Bethmann-Hollweg Thronum_Gratiae Selección_de_futbol_de_Pakistan Terrorismo_de_Estado_en_Argentina_(1976-1983) Sao_Miguel_de_Lobrigos Saint_Seiya:_Kamigami_no_atsuki_tatakai Titanic_(película_1943) San_Cristobal_de_Entrevinas_(Zamora) Stone_Harbor Torre-Palacio_de_Murga Sabiha_Gokcen Secretaria_de_Agricultura_Ganadería,_Desarrollo_Rural,_Pesca_y_Alimentacion Senorío_de_Jabalquinto The_Matrix_Reloaded:_The_Album Transformacion_polinomial Tacuatí_(Dpto_San_Pedro,_Paraguay) Syngnathidae Teodora_Cantacucena Tiger_Airways Sujoi_Su_11 Terror_sicológico Steven_Whittaker Sellos_de_Espana_de_2001 Sergei_Pavlovich_Diáguilev Tratado_de_Reducciones_de_Ofensivas_Estratégicas Sorita_de_Morella Sapium_biglandulosum_forma_obovatum Saint_Firmin_des_Bois Santiago_Contreras Saint_Fiacre_sur-Maine Santiago_de_Compostela_(La_Coruna) Saint-Jean-d'Aubrigoux Tolui_Jan Sleeping_with_the_Devil The_Cheetah_Girls_3_One_World_(banda_sonora) Samoa_Joe Spanish_Fork Te_acordarás_de_mí_(canción) Saxifraga_cuneta_var_corbariensis Salto_São_Francisco TI-73_Explorer Saxifraga_geranoides_var_obtusiloba Sermón_de_la_montaña Tour_de_Borneo Saint_Aubin-d'Ecrosville Sepulcro_de_los_condestables_Pedro_Fernández_de_Velasco_y_Mencia_de_Mendoza Synodontis_gobroni Tag_TDG

html map