Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni

Spaghetti – specyficznie włoska potrawa i jednocześnie nazwa szczególnego rodzaju makaronu, który stanowi jej podstawę.
Typowe danie spaghetti składa się z porcji świeżo ugotowanego makaronu wymieszanego z odpowiednim sosem i posypanego serem (we Włoszech najczęściej parmezanem lub pecorino).
W regionie Neapolu spaghetti je się łyżką i widelcem, w pozostałych regionach Włoch używa się noża i widelca.
Gotowanie makaronu

Spaghetti składa się z długich (do ok. 80 cm), prostych i dość grubych nitek. Produkuje się go z twardych odmian mąki pszenicznej tzw. pszenicy durum. Makaron ten "wkręca się" bez łamania do dużej ilości osolonej wody (1 litr wody na 100 g makaronu).
Następnie gotuje przez 8-12 minut (zależnie od rodzaju), po czym szybko odcedza wodę, miesza z sosem i podaje mocno parujące na stół. Makaronu tego nie należy zalewać zimną wodą.
Dobrze ugotowane spaghetti powinno być al dente (wł. na ząb), tzn. lekko twarde, ale nie surowe.
Nadmierne rozgotowywanie spaghetti jest najczęstszym błędem przy jego sporządzaniu.
Najbardziej popularne sosy do spaghetti
Do spaghetti sporządzane są różne sosy. Oto najpopularniejsze z nich:
Carbonara

Sos pochodzi z regionu Rzymu. Wymyślili go alianccy żołnierze podczas II wojny światowej, którzy połączyli włoski makaron z dostępnymi sobie racjami wojskowymi.
Carbonara sporządza się z boczku (najlepiej Pancetty), żółtek, parmezanu, sera owczego pecorino, oliwy, soli i pieprzu. Sos przygotowujemy, kiedy makaron jest już gotowy.
Na rozgrzanej oliwie przyrumieniamy boczek, gdy jest złocisty, zdejmujemy patelnię z ognia.
W miseczce roztrzepujemy jajka z serem, solą i pieprzem, aż otrzymamy kremową masę. Połączyć z boczkiem i makaronem.

Bolognese (wł. ragù di carne alla bolognese)

To sos mięsny pochodzący z włoskiego miasta Bolonia.
Sporządza się go z wielu rodzajów mięs (tradycyjnie krojonych na bardzo drobne kawałeczki, obecnie się je miele, używa się wieprzowiny i wołowiny), kiełbas (tradycyjnie: mortadela), boczku, zestawu warzyw (z typowej tzw. włoszczyzny, czyli marchewki, selera i pietruszki), oliwy, pomidorów i czerwonego wina.
Sekretem udanego sosu jest długie gotowanie: co najmniej przez dwie godziny, a najlepiej przez cztery.
Drobno posiekaną cebulę, warzywa, boczek i wędliny podsmaża się przez chwilę na oliwie.
Następnie dodaje się mięso mielone. Kiedy zrobi się brązowe, dodaje się wino oraz pieprz.
Potem dodajemy pomidory, przykrywamy garnek lub patelnię i gotujemy na małym ogniu co najmniej dwie godziny. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można go rozrzedzić bulionem. Na koniec całość solimy do smaku.
Według niektórych włoskich przepisów przed dodaniem pomidorów, można też dodać szczyptę cynamonu i świeżo zmielony goździk. Należy pamiętać, że jest to sos mięsny, do którego Włosi jedynie dorzucali warzywa, które mieli pod ręką, nie może więc być w nim za dużo pomidorów.

Mainero Raul_González_Gutiérrez Pre-Olimpico_Sudamericano_de_Voleibol_Femenino_2012 Maserati_Quattroporte_(2013) Ramón_Lazaro_Dou Metro_de_Erevan Regula_falsi Real_Universidad_de_Ciudad_de_los_Reyes Marquesado_del_Salar Gran_Premio_de_Marruecos_de_1958 Manifestis_Probatum Receptor_esteroideo Rafael_Leoz_de_la_Fuente María_América_Gonzalez Granada_Atletico_Club_de_Fútbol Lyo_y_Merly Marquesado_de_siete_iglesias Martika_Sullivan Mansfield,_Ohio Margolles Miguel_Ángel_Soria_Lopez Línea_caliente Region_de_Loreto Louvie-Soubiron Proplanicoxa Medallero_de_los_Juegos_Paralimpicos_de_verano_2008 Medvode Microrregiao_de_Muriaé MITYC Procnias_alba Regimiento_de_Infantería_Acorazada_«Alcázar_de_Toledo»_nº_61 Pulgarcita_(pelicula_1994) Gratiani Gran_Oriente_Espanol Manuel_Valls_(politico) Reducción_de_Midland Miguel_Bernad_Remon Grammatophyllum_guilielmi-secundi Powiat_opoczyński Marilucha Loaded_(revista_argentina) Reaccion_de_Appel Programa_de_contabilidad Recurso_economico Provincia_de_Shariff_Kabunsuan Psicología_Evolutiva Melanispa_bicolor M.Fernández Magisterio_de_la_Iglesia_Católica Lunada_(álbum) Microrregión_de_Río_Preto_da_Eva Macronesia Produccion_de_antibioticos Real_Pontificia_Antiquísima_Ilustre_y_Penitencial_Cofradía_del_Senor_Atado_a_la_Columna_y_Ntra_Sra_de_la_Fraternidad_en_el_Mayor_Dolor Primera_división_espanola_1991_92

html map