Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Meddici

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

José_Olaguer_Feliú Jerôme_Moïso La_mujer_de_las_dos_caras José_Luis_Acciari Leptaulaca_fissicollis Jan_Assmann International_Orienteering_Federation La_Mar_de_Musicas_de_Cartagena Le_Petit-Bornand-les-Glieres Jhasmani_Campos Leucospermum_ellipticum Islas_desiertas Iruraiz Journal_of_industrial_engineering_and_management K_morales Jacques_Desiré_Leandri Isoenzima La_duquesa_(telefilme) K._C._Dey Las_tribulaciones_del_Juez_Franklin La_maldición_del_escorpión_de_jade Itinerario_de_Antonino_Pío João_d'Oliveira_e_Daun_duque_de_Saldanha Kopetdagh Jindřich_styrský Jose_María_Castellet Laudio_(Álava) Lago_Habbaniyah Juan_XXII Itinerario_Antonino_A-34 Isola_delle_Femmine Leon_V_el_armenio Jose_I._Aguilar_Irungaray Laurel_Blair_Salton_Clark Joan_Báez Javi_Maroto Linería John_Bevis Lenticono Large_Marge Julio_César_Tello Lacon_(Illinois) Leopardo_Siberiano Karel_Farsky Japón_en_los_Juegos_Olímpicos_de_Amberes_1920 José_Marroquin La_Ley_de_La_Ley Joaquin_Eleta Ivan_Herczeg Jean-Baptiste_Santerre Iracundia Le_Coudray_Montceaux Jorge_Fernando_Branco_de_Sampaio Juan_de_Damasco Juan_Apóstol_Martínez

html map