Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Piacense

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Segundo_Mejor_Quinteto_de_la_Euroliga Saint-Paul_(Reunion) Tiempo_de_otono Superintendencia_de_Bancos_y_Seguros_de_Ecuador Santa_Lucia_di_Piave Talitridae Teorias_de_colapso_objetivo Saint-Baldoph Tintipan San_Carlos_(ciudad_Argentina) Sondra_Locke Tratado_de_Lisboa_(1864) Strzyga Toxostoma_redivivum The_Prince_of_Heaven's_Eyes Sebkha The_Show_(Girls_Aloud) Trasimeno_(departamento) Tofas_Bursa Salazaria_mexicana Tratado_de_la_armonía Steel TeenNick Senen_Mesa Southport_(pueblo) Sinfonía_n._57_(Haydn) Saul_Fernandez Sin_Miedo_a_Soñar See's_Candies Sistema_de_Clasificacion_Anatómica_Terapeutica,_Química Tomislav_Ivić Southglenn_(Colorado) Sociabilidad Tetrapogon San_Lázaro Sven_Erik_Kristiansen Sofía_(cantante_filipina) Tinker_Bell_y_el_secreto_de_las_hadas São_Leopoldo Shoko_Nakagawa Treatia San_Vicente_de_Leon_(Cantabria) Shi_(hiragana) Stronger_/_Angels_with_Dirty_Faces San_Antonio_Xiat Sardinilla_cuatro_ciénagas The_Father,_The_Son,_and_the_Holy_Guest_Star Torneo_de_Filadelfia Santuarios_marianos_de_Asturias._Zona_oriental. Tele/Expres Saint-Brice-sous-Forêt Santol Selección_adversa Tembot_Kerashov Solferino_(Quintana_Roo)

html map