Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Ariyankuppam Aymaraes_Chalhuanca Hans_H._Hofstätter Hartogia_trilobocarpa Henríquez_de_Jorquera Aspé_de_Cortézubi Monedas_de_20_centimos_de_euro Arbelaje Hervida Antonio_Gala Icona_Pop Heliosciurus_ruwenzorii IPCop Humanità_e_Lucifero Arak_(bebida) Hawaii_Kai_(Hawái) Anarquismo_libertario Howard_Wood Artaserse_(Piccinni) Arturo_Fernandez_Meyzán HyperFile Anorí_(Antioquia) Argyroderma_planum Mon_cuon Hidrólisis_Enzimatica HP-75 Avena_montana_var._teretifolia Apeadero_Los_Huarpes Astragalus_alaschanus Mirjana_Lucic Anthelis_glaucus Hugo_Ortiz_Garcés Articulaciones_Cervicales Aristida_elatior Angraecum_jamaicense Ministra_de_Defensa Hoz_de_jaca Héctor_Núñez_Segovia Anarquia_(personaje) Antonio_Cantó_García_del_Moral Mocho Avenida_Franklin_(estación) Asdrúbal_(hijo_de_Hannón) Hipotas Haplocarpha Hispano-godos I_Live_For_The_Day Antonio_aguilar_y_vela Apocynum_cordigerum Guadalix_de_la_Sierra_(Madrid) Hermandad_de_Viñeros_(Malaga) Monasterio_de_san_juan_de_las_abadesas Antiguo_edificio_del_hospital_de_Alcoy Avefría_tero Autovía_Puerto_Lumbreras_Vélez_Rubio

html map