Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

ESPN_Dos E_628 Coyanosa_(Texas) Doctor_Galvez_(estación_de_Metrobús) Alianza_por_el_Bien_de_Todos American_III_Solitary_Man Economia_serbia Crepis_intermedia Amor_en_tiempo_record D._S._Mirsky Dactylorhiza_incarnata_var._borealis Cypripedium_japonicum_var_glabrum Cooperativa_Humar Costa_Chica Dinodan Ecsenius_isos Delosperma_ashtonii Distrito_de_Cadca Desafio Anabarilius_macrolepis David_Seltzer Doidalses Cybotron Alfonso_Eduardo Dialecto_vizcaíno_del_vascuence Departamentos_de_Chile Dido_abandonada_(Zannetti) E_218 Corsan Convocatoria_II Distrito_de_Abbeville Copa_Mundial_de_Vóleibol Amblyderus_longidentatus Algo_pasa_con_Mary Alfileros Copa_Federacion_1980 Copa_Federacion_1994 Aleksei_Mikhailovich_Sitsevich Daniel_Mares Crímen Dabaca Economia_de_Bolivia Distrito_de_Punta_de_Bombon Diagrama_H_R Coronosauria Daniel_J._Travanti Destructor_Almirante_Ferrandiz_(AF) División_de_Honor_2008-2009 Corydoras_breei Cortes_y_Graena Ediacara Distrito_de_morona Aloysia_lycioides_var._paraguariensis Curupaytí Dodecahema_leptoceras

html map