Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Anelli

Anelli (takze, dla mniejszej wersji: anellini, anelletti) – rodzaj wloskiego makaronu, wywodzacego sie z Sycylii. Anelli ma forme malych kólek (pierscieni) i uzywa sie go w zasadzie tylko jako dodatek do zup i baze dla salatek makaronowych, a nie jako samodzielne danie. Powstaje poprzez przecinanie rurek makaronu na czastki szerokosci okolo pól cala. Forma anelli sa ditaliani przycinane w szerszych odstepach i nadajace sie takze do zapiekanek. Czas gotowania wynosi 8–12 minut. Nazwa wywodzi sie od slowa pierscienie lub pierscionki (wl. – anelli)[1].

Natalia_(nombre) Norma_social Porrón_de_Madagascar Pont_Trambouze Pancitopenia Palacio_Konstantinovski Olmosalbos Netrobalane Phymaphoroides_antennatus Potato_Virus_X Nu'ulua Navagraha Olofi Parasuram Niles_(Míchigan) Onio Parques_nacionales_de_Africa_del_Sur Popasna Paris-Ile-de-France Netlabel Pasco_(Córdoba) NGC_6637 Nobleza_britanica Plataforma_Nunca_Máis Pedro_García_Mares Parque_Nacional_de_Jostedalsbreen Playa_de_Calahonda_(Mijas) Pereira_(Montemor-o-Velho) Nietastro Omar_Fierro Not._Syst._Acad._Scient._URSS O_soto_gari Paramansoa Nomocracia Nueza Natalia_Luis-Bassa Peio Parque_de_Holyrood Nuestra_Señora_de_Las_Lajas Panna_microdon Parque_Olbius_Riquier Paisi_di_li_Manchi Paska Poggio_Rusco Nach_scracht Pilotwings_Resort Obra_de_arte_total Pazo_de_Liñares Pico_Torre_de_Marbore Pithole_(Pensilvania) Piezas_musicales P_U.L.S.E. Poitou-Charentes Mímidos Ophioglossum_azoricum

html map