Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Avenida_rojas_magallanes Andriana Avenida_Presidente_Bartolome_Mitre Apariencias_(película_de_2000) Aspik Hoja_del_platano H2_(pelicula) Auloniella Avenida_josé_joaquín_pérez Monasterio_de_Santa_María_de_Llado Mortadelo_y_Filemón_Clinicas_antibirria Applewold_(Pensilvania) Ayuí_Tacuabé Harry_Welsh Moultonia Guerra_de_las_Cañoneras Hygrobiidae Antiadrenergico Héctor_García_Blanco Mundiales_de_fútbol Miya Ansaldo_Balilla Andre_Pamphyle-Hyppolite_Rech Hábitat_colectivo Holoproteinas Mirphak Anning Aptycholaemus Hevea_brasiliensis Guerra_de_Yom_Kippur Apenheul Grover_Washington,_Jr. Ann._Sci._Nat.,_Bot.,_ser._4 Hygrohypnum Aphyocharacinae Hemerocallis_esculenta Arius_macrocephalus Arquitectura_civil_de_Sevilla Montesquieu_des_Albères Anaspis_garneysi Antonio_Navala_Huachaca Momia:_La_Resurrección Mother's_Day Huy_(Belgica) Guadalajara_Mexico Monumento_funerario_a_Sir_John_Hawkwood IV_Sínodo_de_Santiago_de_Chile I'll_Stick_Around Andréi_Chikatilo Ataque_a_Santa_Cruz_de_Tenerife_(1706) Héroe_accidental Hospital_Clínico_Universitario_Virgen_de_la_Victoria Hibiscus_ovalifolius Autonomia_(filosofia_y_psicología) Artemisia_stracheyi

html map