Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
San domino

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Maravillas_silvestres Louis-Anne-Jean_Brocq Mihailo_Obrenovich_III Marco_Carola Golfan Martin_de_Saavedra_Galindo_de_Guzman Malea_pilosa Pseudopilocereus_azureus Provaglio_Val_Sabbia MACZUL Mannsville_(Oklahoma) Manuel_Castilla Maíz_anaranjado Mauricio_de_Sajonia_(1696-1750) Mapa_meteorológico Regional_Expres Promotor_(genética) Pygeum_sisparense Mando_de_Artilleria_Antiaerea_del_Ejercito_de_Tierra_de_Espana Marbella_Fútbol_Club RS485 Rafael_Rodríguez-Ponga_Salamanca Ratinan_stadion Microrregião_de_Palmeira_dos_Índios Regresión_(psicologia) Real_Monasterio_de_Santa_Clara_(Jaén) Mentor_Blasco_Martel Luchas_de_banderias Marina_de_Francia Protoeslavo Meet_The_Orphans:_The_Mixtape Psará Raduga_(prueba_nuclear) Mecanica_del_solido_rígido Luisao_musico Ragnarok Real_Academia_de_Nobles_y_Bellas_Artes_de_San_Luis Pseudotrimezia Grevillea_oleoides Loma_Linda_(California) Maraton_Alpino_Madrileno Prestelia Procesionaria_del_pino R_C_D._Mallorca Líneas_Aeropostales_Españolas Marina_de_Corea_del_Sur Magnolieae Real_Fábrica_de_Porcelana_de_la_China Malaxación R_C.Deportivo_de_La_Coruña Presa_de_San_Roman Maximo_común_divisor Lucio_Marcio_Filipo_(cónsul_56_a_C.) Goldáraz Masacre_de_Osaka

html map