Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pizza

Gemelli

Gemelli (dosł. bliźniaki) - rodzaj włoskiego makaronu w formie dwóch zwiniętych razem wstążek[1], stosowany najczęściej do zapiekanek lub sałatek makaronowych[2]. W istocie wstążki są zlepione i tworzą jeden kawałek ciasta[3], wyglądem zbliżony do fusilli[4].

Abu_l_Majsī Cogn Accion_Democrática_(Venezuela) Club_Manuel_Rodriguez Comarca_de_Olivenza Villerias Valverde_del_Camino Yandrack Zarautz_Zumaia Vriesea_regina Cintra_(desambiguación) Compilador_en_tiempo_de_ejecucion Clasificacion_del_credito Colision_aerea_de_Charkhi_Dadri Waverly_Hills_9_0_2_1-D'Oh Accionismo_Vienés Acto_(teatro) Achichilique_de_Clark Zizka Ciprés_japonés Claus_Ogerman Volkswagen_de_Mexico Adoor_Gopalakrishnan Cohombro Cine_en_1999 Zillion Abbé_Prévost Colquiri Valverde_del_Jucar Abu_l-Walid_Hisan_ibn_Ahmad_al_Kinani_Al-Waqaši Afectividad Acer_italum_var._nevadense Woodstock_1999 Consumer_News_and_Business_Channel Winkel Virgen_con_el_Niño Villamartin_de_Don_Sancho_(León) Xacobeo Acalyptris_molleivora Acianthera_hygrophila Acer_murrayanum Vsevolod_I_(principe_de_Kiev) Zhongyang_Guoshu_Guan Wes_Montgomery Valur_Reykjavík Agustín_Duran Chile_Timpichile Adolphe_Pierre_Charlet Variables_estadisticas Vasco_da_Gama_(Sudáfrica) Whiplash_(versión_de_Motörhead) Clusiophyllum Wado_(era) Circle_Athletique_Bastia Chas_Addams

html map