Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Pasta

Bavette, Bavettine

Bavette (inne nazwy: linguine, radichini, linguettine, bavettine, bavette fini) - rodzaj włoskiego makaronu, nieco podobnego do tagliatelle (długie płaskie wstążki), jednak od niego węższego i o przekroju eliptycznym. Bavette wywodzi się z Ligurii, zwłaszcza z Genui. Podaje się go z dodatkiem pesto, warzyw i ryb.

Grooming_(etología) Moneses_grandiflora Antumi_Toasijé Andrés_Collado_González Hoy_tengo_ganas_de_ti_(versión_de_Miguel_Gallardo) Atelophragma_herriotii Audi_r8 Apollo_17 Hito_fronterizo I+B Hypostomus_goyazensis Montañas_Viphya Monétay-sur-Loire Holly_Madison Archipielago_de_Japon Asenat Hugo_Sarabia_Swett Hector_Nuñez_(futbolista) Huracán_Gordon Anacamptis_durandi Architaenioglossa Arrecifes_de_coral_de_España Mine_Yoshizaki Aniya_la_Gitana August_Karl_Gustav_Bier Austroaeschna_tasmanica Anton_Paz Guane_(Cuba) Ibn_Abd_Rabbihi Antiguo_hospital_psiquiátrico_de_Santa_Agueda Grito_Mundial Ichthyothere Idioma_yimas Anulus_piscatoris Milutinovic Asterodia Historia_national_geographic Arare_(comida) Historiografía_soviética Antonio_Silio Montigny-les-Conde Arlanza_(río) Aneta_Šmrhová Mod_(estilo_de_vida) Mollinedia_longicuspidata Guarea_bahiensis Apellidos_judios Hexagrama_56 Henri_Prince_of_Orleans Mohamed_el_Baradei Aristide_Cavaillé-Coll Augusto_y_Michaela_Odone Antoni_Ribas Andréia_Horta Higher_Ground_(serie_de_television)

html map