Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Vestur_Isafjarðarsýsla Aeropuerto_Internacional_de_Tirana_Nënë_Tereza Citrus_Park_Town_Center Akhchadepe Viña_2009 Yahya_al_Gazāl Vladimir_Zhirinovsky Circuito_de_jerez Zamioculcas Cirilo_de_Alejandría Acinonyx Conflicto_de_Kargil Acontia_cretata Concierto_para_piano_n_º_1_(Liszt) Zapatera Weberbauerocereus_longicomus Acanthella Codificacion_UTF_8 Codigo_ATC_L Virus_Vivo_1_(álbum) A_A_Fokker Cheiridopsis_breachiae Wittia Vulpia_myuros_var._ciliata Xylosma_grayi Cliff_Williams Victor_Ambros Cistus_occidentalis Ala_dos_namorados Ciaran_Hinds Abū_Bakr_Yaḥya_al-Ğazzar_as-Saraqusti Chiliotrichiopsis Wicked_Woman Vézere-Tal Wormhout A_Sabbath_of_Fate Adam_Kennedy_(actor) Abril_de_2006 Vincent_Lübeck Codex_Regius Voltage_2.3:_Remixed_and_Revisited Ajuga_breviproles Clemence_de_Barking Alcázar_de_San_Juan Adyseton_sibiricum Vinificación Collegiate_School_of_Connecticut Condiloma_Acuminata Confitería_del_Molino Chipley_(Florida) Victoria_Tokareva Zamorana Zagato_Raptor Zazaqui Aeropuerto_Internacional_de_Katmandú

html map