Makaron - włoska dusza kuchnii...


Makaron – produkt żywnościowy wytwarzany na bazie mąki, wody i niekiedy jaj (mówimy wtedy o makaronie jajecznym) oraz innych składników, o szerokiej gamie kształtów i zastosowań.





Rodzaje makaronów:
Anelli
Agnolotti
Bavette, Bavettine
Bigoli
Cannelloni
Conchiglioni
Eliche
Farfalle, Farfalline, Farfalloni
Fusilli
Gemelli
Gnocchi, Gnocchetti
Lasagne, Lasagnette
Linguine
Penne, Penne Rigate
Pizzoccheri
Ravioli
Rotelle, Ruote
Spaghetti, Spaghettini, Spaghettoni
Spighe
Tagliatelle
Tortellini
Bolognese

Conchiglioni

Conchiglioni (conchiglie[1]) – nazywany bywa również Jumbo Shells. Jest to krótki makaron o dużych wymiarach i rowkowanej powierzchni. Ma kształt muszli ślimaka porcelanki. Podawany najczęściej z nadzieniem wewnątrz, jako danie obiadowe lub kolacyjne[2].

Río_Saa Román_Perpiná Retiro_(línea_G_del_Subte_de_Buenos_Aires) Universidad_de_Niza_Sophia-Antipolis Inmersión_lingüística Germán_Espinosa Galfrid_C_K_Dunsterville U_S._Route_80 Union_de_Arras Rodolfo_Neri_Vela Reo_(pez) Roger_de_Gaignières S&P/ASX_20 S.M._Entertainment Rodolia_cardinalis Tåkern Rosario_Medero Funayūrei Geneviève-Adelaïde_Gosselin Municipio_de_Ash Ulysses_(Nueva_York) Municipio_de_Pleasant_Grove_(condado_de_Olmsted,_Minnesota) Gerascanthus_trichotoma Rio_Pennar Iglesia_de_Santa_Ana_de_Montado Universal_Woman's_Pro_Wrestling_REINA Románico_en_Aragon Musculus_sartorius Giroscopo_de_fibra_optica Municipio_de_Sugar_Creek_(condado_de_Putnam,_Ohio) Ruta_de_Illinois_128 Gerardo_Olivares Retrato_de_la_marquesa_de_santa_cruz S_mansoni Río_Sheksna Municipio_de_Lagunillas_(San_Luis_Potosí) Gerhard_Johann_David_von_Scharnhorst Félix_Manuel_Pérez_Miyares Rito_latino Río_Bravo Gnaphosidae Rock_of_Love Rio_Vernisa Girabola RoBERT_cantante U_Pegasi Rugrats_aventuras_en_pañales Universidad_James_Cook_de_Singapur Inmunización GENIVI_Alliance Ro_wikipedia_org Ricardo_Compairé_Escartín Union_Sindical_Obrera_de_Catalunya Indicador_de_posición Trichocarya

html map